Het is weer zover om de camper uit de stalling te halen.

Hier nog wat controle puntjes.

e.v.t. uw nieuwe APK.

Onder de motorkap

Controleer nu, bij een koude motor, het peil van de motorolie, koelvloeistof, remolie, vloeistof voor de airconditioning, ruitensproeiervloeistof en andere zaken die het instructieboekje vermeld staan in het hoofdstuk "Voordat u op reis gaat" oid.

Voel ook even of alle kabels en de accu nog vast zitten, controleer de slangen op schade of verouderde slangklemmen, en voel even of de V-snaren niet opvallend los zitten of beschadigd zijn. Als er tijdens nat weer een snaar piept, laat hem dan door de garage op spanning brengen en eventueel vervangen, want hij zal het anders natuurlijk uitgerekend op zondagochtend, midden op een stil landweggetje en in de stromende regen, begeven..

Banden.

Controleer de bandenspanning, de correcte bandenspanning staat in het instructieboekje vermeld. Let daarbij op de belading, een zwaardere belading vraagt vaak een hogere bandenspanning. Doe dit als de banden koud zijn, vlak na het rijden zijn de banden namelijk warmer en is de bandenspanning iets hoger.

Kijk ook of de banden nog voldoende profiel hebben (wettelijk minimaal 1,6 mm, maar ga liever uit van minimaal 3 mm) en geen beschadigingen hebben. Als je een passend sleuteltje hebt, kijk dan ook meteen of de ventielen goed vast zitten. Denk ook aan het reservewiel!

Gas.

Wanneer is de gasslang voor de laatste keer vervangen? BOVAG adviseert de oranje gasslangen elke vier jaar te vervangen en de zwarte exemplaren elke twee jaar. Voor de perfectionisten: er zijn sinds kort ook RVS slangen, die gaan nóg langer mee.

De leeftijd is eenvoudig te bepalen, de fabricagedatum staat op de slang. Verouderd? Meteen (laten) vervangen!

Zijn de gasflessen gevuld, en hebben ze de goede vulling? Werken alle apparaten, die van de gasinstallatie gebruik maken, naar behoren? Ruik je zo nu en dan een gaslucht? Laat de gasinstallatie dan meteen controleren!

Watertank ontsmetten

Als u de watertank regelmatig goed reinigt, blijft het drinkwater betrouwbaar. De tank ontsmetten doet u als volgt:

  • Laat de tank helemaal leeg lopen en verwijder eventueel aanslag en vuilresten.
  • Vul de tank met een mengsel van één eierdopje (50cc) bleekmiddel zonder geur en verdikkingsmiddelen op 50 liter drinkwater.
  • Open de kraan totdat ook de leidingen zijn gevuld met het mengsel.
  • Laat het mengsel 24 uur inwerken in de tank en de leidingen.
  • Spoel na met schoon water.

Onderhoud toilet

Het toilet regelmatig reinigen met door de fabrikant aangegeven richtlijnen en geadviseerde producten.
De afdichtingen, zoals de ring van het mechanisme, de ring om de ontluchting en de ring van de doseerdop regelmatig met water reinigen en behandelen met Siliconenspray. De onderdelen blijven hierdoor soepel. Het gebruik van Vaseline of andere plantaardige oliën is, om beschadiging/lekkage te voorkomen, af te raden. Olijfolie is eventueel een alternatief middel.

Verlichting

De verlichting aan zowel binnen- en buitenzijde controleer je natuurlijk uitgebreid vóór vertrek. Vergeet ook de lampjes in het toilet, en boven het keukenblok niet! Tijdens je reis dien je de normale voertuigverlichting ook zo nu en dan te controleren, zeker omdat de politie ons in het buitenland graag op de bon schijnt te zetten voor een defect lampje.

 

Home